[subcontent;block=div] [subcontent.content]

CHAMPAGNE | ROSES DE JEANNE | CEDRIC BOUCHARD | CULT STATUS

Datum: 14-12-2008

 


 

  • Roses de Jeanne | Cedric Bouchard
  • Roses de Jeanne | Cedric Bouchard
  • Roses de Jeanne | Cedric Bouchard

 

HUNT IT IF YOU CAN FIND IT

Een highlight tijdens onze wijnreis in 2006 was de ontmoeting met Cédric Bouchard in Celles-sur-Ource in de Côte de Bar. Een aanstormend talent. Door de Franse Gault Millau in 2008 uitgeroepen tot dé ontdekking van het jaar! Niets verleidelijker dan thuiskomen en bij het naproeven de ultieme bevestiging krijgen, dat wij met deze ontdekking een grootse Champagne in huis hebben gehaald. Al proevende hebben wij ons verbaasd over de meer dan sympathieke verhouding tussen prijs en kwaliteit van deze in zéér kleine hoeveelheden gemaakte wijn. 

Cédric begon zijn carrière als caviste in Parijs en kwam er in 2000 al snel achter, dat hij liever wijn wilde maken dan verkopen. Maar niet zoals zijn vader die het sap rechtstreeks verkocht aan grote Champagnehuizen die er vervolgens hun etiket op plakten. 

Cédric Bouchard is zó gedreven en enthousiast over zijn wijn dat je gegrepen wordt door zijn toewijding en oog voor detail. Na de oogst worden de druiven 3 keer zacht geperst en alleen de eerste persing die de beste kwaliteit en het rijkste aroma geeft wordt gebruikt. Voor de fase van de prise de mousse, waar de fijne belletjes aan de stille wijn worden toegevoegd neemt Cédric wel 2 maanden om zich van een veel zachtere en meer geconcentreerde mousse te verzekeren. 

Bovendien gelooft hij heilig in een lange, trage en koele tweede gisting, waardoor kleinere, fijnere belletjes ontstaan en de vinositeit van de wijn helpt verbeteren. Door deze techniek waardoor hij minder zwavel hoeft te gebruiken én door een langzame remuage ontstaat een delicate parel die uitblinkt in een eclatante mousse vol levenskracht, lichtheid en niet te evenaren aroma's. Opdat elke wijn zijn unieke terroir kan uiten wordt er geen dosering toegevoegd.

Blenden is anathema voor Cédric Bouchard, die elk jaar weer opnieuw streeft naar het maken van grote karaktervolle en individuele wijnen van één oogstjaar, één perceel en één druivensoort. Bio-kultuur in de wijngaard d.w.z. afstappen van het intensieve gebruik van chemische stoffen met als basisprincipe voor de vinificatie het gebruik van de allerbeste druiven en voor het maximaliseren van de kwaliteit het drastisch beperken van de rendementen in de wijngaard. Voilà! 

Cédric is een purist, bruisend van ideeën en vertrouwen, nooit tevreden met de status quo en altijd elke gelegenheid aangrijpend om de kwaliteit van zijn Champagnes te verbeteren, te verfijnen en te vervolmaken. Wat een toewijding en werk

Dit zijn schitterende Champagnes, eervolle uitzonderingen tussen de opgeblazen ego's gemaakt door een jonge perfectionistische vigneron die in de streek van Champagne een revolutie te weeg heeft gebracht. Er is weer hoop! U kunt de slechte merken met problemen als te zuur door onvolledige rijpheid en te breed door een te hoog suikergehalte om tekortkomingen te bedekken in de kast zetten.

Hunt it if you can find it!

Op allocatie

Nieuwe jaargang zomer 2024

 

 


 




 

 

 



Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine